Hoppa till sidans innehåll

Om taekwondo


Vad är Taekwondo?

Taekwondo är en koreansk kampsport med lång tradition. Kännetecknet för taekwondo är användandet av händer och fötter i kampen att hålla motståndaren på avstånd. Tae (fot), kwon (hand) och do (väg, system, kultur) betyder det mentala och fysiska sättet att använda handen och foten i kamp och självförsvar.

Taekwondo (WTF stilen) är numera en olympisk gren och var med från och med i Sydney år 2000. Fördelarna med att träna taekwondo är bland annat att det är en allsidig träning för hela kroppen, man tränar upp sin koordination, förbättrar koncentrationen, lär sig visa ödmjukhet och respekt och så blir man vigare, spänstigare och starkare.

Tävlingskamp

I WTF Tävlingskamp använder man sig av skydd, skydden gäller följande: Benskydd, Susp, Armskydd, Tandskydd, Handskar (Ytterst tunna), Väst och Hjälm (Se bild högre upp). För att ta poäng så måste man sätta så rena sparkar man kan mot väst eller huvud. En ren och klar spark mot väst ger ett(1) poäng, spark som träffar huvudet ger två(2) poäng. Om motståndet faller av sparken mot huvudet så kan man få en bonus poäng. Matcher brukar oftast vara 3x3 långa rundor, alltså 3 minuter i 3 rundor. Man vilar 1 minut mellan varje runda.

Koreanska flaggan

Den koreanska flaggan heter taegeuk och det betyder den stora evigheten. Cirkeln i mitten, Um-Yang, uttrycker den harmoniska balans som råder mellan direkta motsatser, t ex ljus och mörker. Det ena kan inte existera utan det andra. De fyra gweerna, de svarta linjerna i hörnen, symboliserar solens gång, världens fyra hörn och de fyra elementen. Elementen är vatten, eld, jord och luft/himmel.

Uppdaterad: 22 AUG 2014 16:11 Skribent: Simon Feufel

Postadress:
Hworangi TF - Taekwondo
D.Almgren, Biblioteksgatan 1
52010 Gällstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info