Hoppa till sidans innehåll
Song moo kwan logga

Song Moo Kwan


Den Taekwondo stil som vår förening praktiserar heter; Song Moo Kwan. Song Moo kwan är en av de äldsta Taekwondo stilar som existerar idag. Stilen grundades i Korea av Ro Bjung Jick 1944. Som grundare av Song Moo Kwan var Ro Bjung Jick en av de som bildade Korea TKD Association 1965. Ro var ansvarig för teknik och instruktörs utvecklingen i denna association under dess första tid samt medverkade vid skapandet av The World Taekwondo Federation 1973, i dagligt tal kallat, WTF.

Song Moo Kwan – filosofi

Song Moo Kwan översatt till en mening är; den eviga utvecklingens och hälsans källa.

Song

betyder grönskande träd och symboliserar en evig ungdomlighet och hälsa.

Moo

betyder kampkonst.

Kwan

betyder lärans hus – skola, men symboliserar också familj.

Song Moo Kwan – dräkten och bältet

Som utövare har jag en vit dräkt på mig vid träning och representation utanför träningslokalen. Dräkten är delad i byxor och jacka.

Byxorna symboliserar jorden och jackan symboliserar himmel. Symboliken härstammar ifrån den koreanska filosofin om, Um – Yang (yin-yang, Kina). Dräkten som helhet representerar alltså harmonin mellan jord och himmel och bygger på filosofiska motsattspar, exempelvis ljus och mörker, salt och sött etc.

Bältet symboliserar individen eller utövaren. Beroende på färdighet skiftar dessa färger och ger en betraktare insikt i hur långt denne kommit på sin väg mot harmoni.

Song Moo Kwan har 8 Kup (elev) grader som skall bemästras innan utövaren kommer till Dan nivåerna. Just antalet härstammar ifrån de 8 parragram som återfinns på den koreanska flaggan. Dessa symboliserar i sin tur solens förhållande till jorden, exempelvis solens uppgång i väster etc.

Bältesfärgerna är till sitt antal 5 och bygger på filosofin om de fem elementen som påverkar människor.

Här en kort beskrivning av färg samt symbolisk betydelse:

Vit = jord att plantera eller så i, kvinna

Gul = sol – måne – eld

Grön = växande – grönskande

Blå = vatten regn – hav, man

Röd = vinden

Svart = berg och samtliga andra färgers symboliska betydelser. Vid denna färg betyder det att ”jag har nu fullgjort min grundträning och skall börja en mer avancerad träning”. Färgen symboliserar också att min grund är solid.
Song Moo Kwan – instruktörer/ledare

Instruktörer har i huvudsak 3 titlar och dessa är:

Assisterande instruktör = Cho Kyo ( uttal Chå Kyå)

Instruktör = Sa Bom (uttal Sa Båm)

Mästare = Kwan Jang (uttal Kwan Djang)

Beroende på den egna graden tilltalas en instruktör med ändelsen, Nim. En instruktör med högre grad än jag själv tilltalas alltså med titel och ändelsen nim som bäst kan översättas med, sir eller Mrs beroende på kön på instruktören. I båda fallen används ändelsen, Nim.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:13 Skribent: Simon Feufel

Postadress:
Hworangi TF - Taekwondo
D.Almgren, Biblioteksgatan 1
52010 Gällstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info